20 kwietnia 2024

Jak parzyć zieloną herbatę?

Jest smaczna, zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, sprzyja zachowaniu młodości, chroni przed różnymi chorobami. Nic dziwnego więc, że zielona herbata jest tak ceniona przez wszystkich pasjonatów zdrowego odżywiania się. Parzyć ją można na dwa sposoby, w zależności od tego, jaki chce się uzyskać efekt. W każdym przypadku zalewa się ją gorącą wodą, ale nie wrzątkiem. Najlepsza temperatura to 70-80 stopni Celsjusza. Jeśli ma zadziałać jak kawa, czyli pobudzić i rozjaśnić umysł, zwiększyć zdolności intelektualne, to parzy się ją krótko, do 3 minut. Jeśli ma zadziałać relaksująco, trzeba parzyć ją dłużej, najlepiej nie krócej niż 4 minuty. Zużytą esencję można zaparzyć powtórnie. Zalewa się ją tak, jak poprzednio gorącą wodą. Herbata będzie równie smaczna, tylko trochę delikatniejsza w smaku, co zresztą wielu osobom odpowiada. Warto taką herbatę polubić i za smak, i za właściwości. Pamiętać jednak należy, że jak ze wszystkim, trzeba zachować pewien umiar. Nie można pić jej non stop.