Jak obniżyć nadciśnienie
Stosując zdrową dietę osoby z nadciśnieniem mogą je znacząco obniżyć bez konieczności zażywania tabletek. Pierwszym krokiem do obniżenia ciśnienia jest ograniczenie ilości soli. Chcąc obniżyć ciśnienie nie możemy spożyć dziennie więcej niż 1 łyżeczkę soli. Następny krok to włączenie produktów obniżających ciśnienia. Problemy z nadciśnieniem znikną całkowicie lub zdecydowanie się zmniejszą, kiedy włączymy do codziennej diety czosnek. Możemy sięgną po czosnek surowy lub po preparaty zawierające wyciąg z czosnku. Osoby zagrożone nadciśnieniem powinny sięgnąć również po soję. Oprócz soi należy sięgać po inne warzywa strączkowe, warzywa i owoce. Szczególnie zalecane są wiśnie, granaty, marchew, natka z pietruszki, surowe pomidory. Te ostatnie są bardzo bogaty źródłem potasu, niedobór tego pierwiastka znacząco zwiększa ryzyko nadciśnienia. Walkę z nadciśnieniem wspomoże 1 lampka czerwonego wina wypijana każdego dnia. Czerwone wino jest bardzo bogate w polifenole szczególnie korzystnie wpływające na stan tętnic.