29 marca 2024

Jagody i borówki w diecie sportowca

Bardzo ważne jest, aby w codziennej diecie każdego z nas nie zabrakło odpowiedniej ilość pokarmów zawierających w swoim składzie przeciwutleniacze. Są to substancje, które odpowiadają za niszczenie wolnych rodników. Spośród 40 różnych gatunków warzyw i owoców uznawanych przez naukowców i dietetyków za naturalne źródła antyutleniaczy na pierwszym miejscu znajdują się borówki amerykańskie. Charakteryzują się one bardzo silnym działaniem i są skuteczne w profilaktyce antynowotworowej. Podobnie do borówek działają także czarne jagody. Pod jednym względem jagody są nawet skuteczniejsze od borówek. Okazuje się, że w ich składzie występuje przeciwutleniacz zaliczany do rodziny antocyjanów, którego pozbawione są borówki amerykańskie. Tym antocyjanem jest mirtylina, która głównie odpowiada za uelastycznienie naczyń krwionośnych. Nie jest to jednak jej jedyna funkcja jaką pełni w organizmie. Wraz z żelazem, mirtylina uczestniczy w procesach związanych z produkcją erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. To właśnie dzięki obecności tego związku jagody są tak skuteczne w przeciwdziałaniu anemii.