Jagody i borówki stosowane w diecie
Osoby, które w okresie letnim chętnie sięgają po jagody oraz borówki wyświadczają swoim organizmom prawdziwą przysługę. Zarówno jagody jak i borówki amerykańskie zawierają w swoim składzie antyutleniacze, które pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, czyli frakcji LDL, a jednocześnie podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL. W regulacji poziomu cholesterolu uczestniczą także znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne oraz witaminy. Szczególnie ważną rolę odgrywają tutaj selen, mangan, cynk, miedź. Z kolei wśród witamin prym wiodą witaminy C, A, B, PP. Dużą rolę w procesach regulacyjnych odgrywa także zawarty w jagodach i borówkach błonnik. Jego obecność sprawia, że cześć cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego wraz z toksynami oraz kwasami żółciowymi, przy czym nie następuje jego wchłanianie do układu krwionośnego. Ponad to, zawarte w borówkach amerykańskich substancje należące do fitoestrogenów, czyli roślinnych hormonów, skutecznie blokują działanie enzymów przyczyniających się do rozwoju nowotworów hormonozależnych.