Czy można się chronić przed pestycydami w żywności?
- 145 Views
- Redaktor zfx.pl
- 19 kwietnia 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Odkąd uprawa roli i wrastających w niej roślin, przeznaczonych do powszechnej konsumpcji, zaczęła być prowadzona w oparciu o odkrycia z dziedziny chemii, ludzie mają powody do uzasadnionych obaw o naturalną jakość kupowanych owoców i warzyw. Choć współcześnie istnieją uprawy ekologiczne, nie korzystające z chemicznych środków szkodnikobójczych i służących do ochrony roślin, czasem ciężko się w nie zaopatrzyć i jedyną możliwością pozostaje zakup żywności zanieczyszczonej pestycydami. Na szczęście są sposoby, pozwalające pozbyć się tych niechcianych związków. Najprostszym, ale kosztowniejszym, jest zakup specjalnego płynu, służącego do mycia produktów rolnych. Tańsza metoda obejmuje zaś wykorzystanie produktów, które prawdopodobnie znajdują się w każdej kuchni. Rośliny wypada bowiem namoczyć w kilku kolejnych roztworach: kwaśnym, czyli z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego, a następnie alkalicznym, czyli zawierającym sodę. Zanieczyszczenia zbiorą się na powierzchni wody, zaś oczyszczone produkty wypada już tylko opłukać ciepłą wodą.

- 3 stycznia 2021
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
- 9 października 2020
Kim jest Sajad Gharibi ?
- 7 sierpnia 2020
Ćwiczenia na klatke
- 24 czerwca 2020
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
Kim jest Sajad Gharibi ?
Ćwiczenia na klatke
Dieta na masę dla 80 kg
Aminokwasy i beta-alanina
Wyciskanie żołnierskie
Kilka słów o szczawiu
Kilka słów o insulinoodporności