27 kwietnia 2024

Gruszki w diecie sportowca

Gruszki należą do tych owoców, które są cenione ze względu na swoje walory smakowe jaki i cenne dla organizmu właściwości odżywcze. Jako jedne z nielicznych owoców, gruszki zawierają jod. Jest to pierwiastek, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Dodatkowo, w gruszkach znajdują się spore ilości bromu – minerału, który bierze udział w poprawie funkcji ludzkiego mózgu. Jedząc gruszki, chronimy organizm przed takimi chorobami jak udar mózgu, czy nadciśnienie tętnicze. Naukowcy udowodnili, że owoce, których miąższ charakteryzuje się białą barwą korzystnie wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia incydentów mózgowo-naczyniowych. Prawdopodobnie jest to związane z wysoką zawartością błonnika w tych owocach. U osób jedzących gruszki, ryzyko wystąpienia udaru jest o około 50% niższe w porównaniu do osób, których dieta nie zawiera tych owoców. Warto pamiętać, że cenne właściwości gruszek były cenione już w czasach starożytnych, kiedy to napar z tych owoców był powszechnie stosowany w przypadku przeziębień oraz u osób cierpiących z powodu uporczywego kaszlu