19 kwietnia 2024

Gruszki jakie najlepsze ?

Wbrew powszechnie panującej obiegowej opinii gruszki nie należą od owoców ciężkostrawnych i mogą po nie sięgać osoby z wrażliwym żołądkiem. W przewodzie pokarmowym człowieka mogą długo zalegać owoce dzikich odmian grusz, które posiadają dużą ilość tzw. komórek kamiennych. Komórki tego typu charakteryzują się wysokim wysyceniem ścian komórkowych krzemionką lub węglanem wapnia. Są one odpowiedzialne za tworzenie twardych skupisk w miąższu gruszki. Obecnie dostępne odmiany gruszek są właściwie pozbawione tego typu komórek, a co za tym idzie posiadają miąższ miękki i soczysty. Dodatkowo, gruszki w większości składają się z wody, przez co bardzo krótko zalegają w żołądku i praktycznie go nie obciążają. Jednak osoby, które po zjedzeniu gruszek obserwują niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego, powinny sięgać po gruszki starte na tartce luz zmiksowane do postaci musu. Warto przy tym wiedzieć, że gruszki w formie musów i przecierów mogą być podawane dzieciom i to już po ukończonym szóstym miesiącu życia.