7 października 2024

Jak udało się udowodnić naukowcom, jedzenie gruszek znacznie ogranicza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami na możliwość wystąpienia udaru wpływa m.in. kolor miąższu owoców oraz warzyw. Okazało się przy tym, że przed wystąpieniem choroby najlepiej chronią organizm owoce oraz warzywa posiadające biały miąższ, czyli również gruszki. Osoby, których dieta jest bogata w tego typu produkty, są obarczone o ponad 50% niższym ryzykiem wystąpienia różnego rodzaju przypadłości mózgowo-naczyniowych niż osoby o ograniczonej ilości tego typu pokarmów. Prawdopodonie jest to związane z wysoką zawartością błonnika w gruszkach i innych roślinach o białym miąższu. Dodatkowo, gruszki zapobiegają również rozwojowi nadciśnienia. Jest to szczególnie związane z wysoką zawartością potasu, który hamuje procesy związane z agregacją płytek krwi, przez co ogranicza tworzenie się skrzepów. Tym samym naczynia krwionośne pozostają drożne, a krew krąży swobodniej. Dodatkowo posta powoduj wzrost wydalania sodu przez nerki, co pozwala ograniczyć nie tylko możliwość wystąpienia nadciśnienia ale także innych chorób układu krążenia.