Gluten największe plusy
W niektórych zboczach, szczególnie w pszenicy, jęczmieniu i życie znajduje się białko (dokładnie: mieszanina białek), czyli gluten. Gluten jest odpowiedzialny za właściwości tekstotwórcze ciasta. Nie da się upiec ciasta biszkoptowego z mąki bezglutenowe. Jest on potrzebny do produkcji chleba. Ale może być niebezpieczny. Istnieje kilka dolegliwości, które powodują nieprzyjemne objawy wywołane działaniem właśnie tego białka. Są to: celiakia, choroba hashimoto, nietolerancja glutenu i inne. Gluten, u osób chorych, skleja kosmki jelitowe ze sobą przez co zmniejsza powierzchnię wchłaniania, a to z kolei może powodować niedobory różnych substancji. Obecna wiedza mówi, że gluten nie jest szkodliwy dla osób zdrowych. Jednak badania nad tym białkiem są ciągle prowadzone. Nie można więc jednoznacznie stwierdzić czy gluten mam szkodzi czy nie. Jeżeli stosując normalna dietę mamy objawy takie jak ciągle zaparcia, gazy a nawet biegunki to należy skonsultować się z lekarzem i rozpocząć diagnozę w kierunku nietolerancji glutenu. Dieta bezglutenowa jest trudna do stosowania, ponieważ produkty pochodzenia zbożowego są dodawane nawet do wędliny. Jednak istnieją produkty wolne od glutenu, należą do nich: ryż, kukurydza, amarantus, proso i ich produkty pochodne, ryby i mięso przygotowywane bez dodatków zawierających gluten, warzywa i owoce, mleko i produkty pochodne, herbata, przyprawy. Idąc do sklepu można znaleźć również wiele produktów oznaczonych logo gluten free.