20 kwietnia 2024

Dlaczego warto sięgać po czarne porzeczki

Czarne porzeczki należą do roślin stanowiących jedno z bogatszych źródłem witaminy C. 100 gramów owoców czarnej porzeczki zawiera aż 181 mg witaminy C, co oznacza, że jest jej aż czterokrotnie więcej niż w pomarańczach. W przypadku owoców leśnych pod względem zawartości tej witaminy, czarna porzeczka ustępuje miejsca jedynie owocom dzikiej róży, które zawierają jej aż 500 mg. Zgodnie z zaleceniami specjalistów zajmujących się dietą człowieka, codzienna dawka tej witaminy powinna wynosić 70 mg, co oznacza, że 100 gramów czarnej porzeczki pokrywa ponad 250% naszego zapotrzebowania na tą witaminę. Warto także pamiętać, że czarne porzeczki są wykorzystywane w tradycyjnej medycynie ludowej w leczeniu takich dolegliwości i chorób jak angina, a także infekcje górnych dróg oddechowych. Owoce te są także stosowane w przypadku leczenia artretyzmu oraz reumatyzmu. Z kolei sok uzyskany z owoców czarnej porzeczki wykazuje korzystne działanie w leczeniu migreny, problemów żołądkowo-jelitowych, a także w przypadkach ogólnego osłabienia i wyczerpania organizmu.