8 maja 2024

Kuchnia typu slow food to nowoczesna, przekorna odpowiedź na bardzo popularny rodzaj pożywienia, nazywany fast food. Do upowszechnienia się wśród współczesnych ludzi tak zwanych szybkich posiłków przyczynił się przede wszystkim wszechobecny pośpiech. To z jego powodu przestano zwracać uwagę na jakość spożywanego jedzenia, gdyż ważniejsze było zaoszczędzenie czasu na przygotowywaniu go. Dania z restauracji w rodzaju fast food są siłą rzeczy pełne konserwantów i półproduktów, czasem także bardzo kiepskiej jakości. Slow food to próba odzwyczajenia konsumentów od zadowalania się byle czym, chęć przypomnienia, że jesteśmy tym, czym jemy, że od zjadanych produktów wynika późniejsza jakość życia, zdrowie całego organizmu. Restauracja typu slow food to tak naprawdę tradycyjna restauracja, w której czas oczekiwania na pyszny i pożywny posiłek to czas odprężenia, odpoczynku, który może być także poświęcony miłemu, towarzyskiemu spotkaniu. Ten rodzaj kuchni ma swoich sympatyków wśród zwolenników zdrowej żywności i jest uskuteczniany z nadzieją, że ich grono będzie coraz większe.