20 kwietnia 2024

Czerwona porzeczka największe plusy

Jedząc czerwoną porzeczkę powinniśmy pamiętać, że jest ona nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa i korzystnie wpływa na stan naszego organizmu. Czerwone porzeczki stanowią bogate źródło pektyn, czyli po prostu rozpuszczalnego błonnika. Pektyny korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit, a także przyczyniają się do prawidłowego rozwoju korzystnej dla zdrowia flory bakteryjnej jelit. Dodatkowo pektyny obecne w czerwonych porzeczkach przyczyniają się do usprawnienia perystaltyki jelit, a co za tym idzie – uczestniczą w procesach regulacji wypróżniania się i zapobiegają powstawaniu zaparć. Przyczyniają się również do oczyszczania jelit z zalegających w nich toksycznych substancji. Dzięki zawartości pektyn, czerwone porzeczki powinny znaleźć się w codziennej diecie osób cierpiących z powodu uporczywych zaprać oraz problemów z układem trawiennym. Warto także pamiętać, że korzystne oddziaływanie czerwonych porzeczek na organizm człowieka zostało docenione już w XVI wieku, kiedy używano ich także w celach pielęgnacyjnych, m.in do rozjaśniania piegów.