24 kwietnia 2024

Czereśnie w diecie sportowca

Czereśnie są owocami, które zawierają bardzo duże ilości witaminy A oraz C. Zarówno witamina A jak i C działają na organizm człowieka oczyszczająco oraz odtruwająco. Te dwie witaminy wpływają na poprawę kondycji skóry. Dzięki obecności w czereśniach bioflawonoidów, zwłaszcza w czerwonych gatunkach tych owoców, zaliczanych do grup y przeciwutleniaczy, jedząc czereśnie wspomagamy organizm w walce z wolnymi rodnikami odpowiadającymi m.in. za procesy związane ze starzeniem się skóry. Warto także pamiętać, że jedna porcja czereśni dostarcza nam takich minerałów jak wapń, żelazo, czy jod. Jod jest szczególnie ważnym pierwiastkiem jeżeli chodzi o funkcjonowanie hormonów tarczycy, które są odpowiedzialne między innymi za procesy związane z regulacją przemiany materii. Ponad to, czereśnie są owocami, które wykazują bardzo korzystne działanie na stawy. Ich korzystny wpływ na organizm człowieka został dostrzeżony już przez dawnych mieszkańców Galicji, którzy stosowali te owoce w przypadku leczenia artretyzmu oraz chorób pęcherza moczowego.