19 kwietnia 2024

Czereśnie stosowane w diecie

Czereśnie należą do owoców zawierających w swoim składzie cenny dla zdrowia potas. Jest to składnik mineralny, który uczestniczy w usuwaniu nadmiaru soli z organizmu człowieka, dzięki temu wykazuje dobroczynne działanie na tak ważne organy jak serce oraz nerki, działa także korzystnie na stawy. Oprócz potasu, w czereśniach znajdują się również witaminy z grupy B, w tym szczególnie duża ilość witaminy B5, która działa wspomagająco w leczeniu artretyzmu. Dodatkowo, owoce te są źródłem witamin A oraz C, które oczyszczają oraz odtruwają organizm, a także wpływają bardzo korzystnie na kondycję skóry. Dzięki obecności bioflawonoidów, zwłaszcza w czerwonych odmianach czereśni, owoce te uznawane są za cenne źródło przeciwutleniaczy. Rolą tych związków jest usuwanie wolnych rodników odpowiedzialnych między innymi za procesy związane ze starzeniem się organizmu, a także powstawaniem zmian miażdżycowych oraz rozwoju nowotworów. Dodatkowo, czereśnie stanowią źródło taki składników mineralnych jak wapń, żelazo czy jod.