19 kwietnia 2024

Czereśnie największe zalety

Czerwone odmiany czereśni są bogatym źródłem związków zaliczanych do naturalnych przeciwutleniaczy. Do tej grupy możemy zaliczyć m.in. bioflawonoidy, których rolą jest zwalczanie wolnych rodników. Dodatkowo, w porcji czereśni możemy znaleźć duże ilości wapnia, żelaza a także jodu. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić szczególnie na ten ostatni związek. Jod jest szczególnie ważny dla zachowania prawidłowego działania tarczycy. Pierwiastek ten wzmaga produkcję hormonów tarczycy, które odpowiadają między innymi za prawidłową przemianę materii w organizmie. Jedząc czereśnie powinniśmy także pamiętać, że zawarte w nich składniki bardzo korzystnie oddziałują na stawy, a lecznicze właściwości tych owoców zostały dostrzeżone już przez dawnych mieszkańców Galicji. Zwrócili oni uwagę, że owoce te są szczególnie skuteczne w walce z takimi dolegliwościami jak artretyzm, czy choroby pęcherza moczowego. Ponad to, czereśnie to owoce, których spożywanie poleca się na opuchnięte i zwyrodniałe stawy. Warto warto więc włączyć te owoce do codziennej diety.