Cukinia stosowane w diecie
Cukinia, inaczej nazwana kabaczkiem im młodsza tym jest smaczniejsza. Warto wykorzystywać ją jako zdrowy dodatek do naszej codziennej diety. Możemy wykorzystywać ją na różne sposoby – jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, zrobić z niej leczo, a nawet upiec ciasto. Ze względu na swoje walory smakowe oraz właściwości odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 najbardziej popularnych warzyw uprawnych w Polsce. Cukinia należy do warzyw dyniowatych. Do naszego kraju zawędrowała aż z Włoch i właśnie z języka włoskiego pochodzi jej nazwa. Po włosku „zucchinia” oznacza po prosty małą dynię. W zależności od odmiany, możemy spotkać cukinie ciemnozielone, żółte czy pasiaste. Kabaczki mogą osiągać nawet 40 cm długości. Jednak biorąc pod uwagę walory smakowe, najlepiej jest zrywać cukinie dużo wcześniej, kiedy ma około 15-20 cm. Wtedy warzywo jest najdelikatniejsze. Młodą cukinię warto jeść ze skórką, w przypadku starszych należy ją wcześniej obrać ze skórki. Jest warzywem lekkostrawnym, dlatego możemy ją dusić, a także przygotować z niej lekką i pożywną zupę.