Brzoskwinie w diecie sportowca
Brzoskwinie oraz nektarynki to owoce, które praktycznie niczym nie różnią się od siebie. Jest to związane z tym, że nektarynka jest po prostu jedną z wielu odmian brzoskwiń. Oba rodzaje owoców charakteryzują się niską wartością energetyczną. Jeden średni owoc o wadze około 100 gramów zawiera jedynie 40-45 kcal, które pochodzą w głównej mierze z węglowodanów. Przy czym zarówno nektarynki jak i brzoskwinie posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 4 Dzięki temu mogą być spożywane także przez osoby będące na diecie odchudzającej. Dodatkowo ich ważną zaletą jest wysoka zawartość błonnika. Już jedna sztuka zapewnia organizmowi około 10% dziennego zapotrzebowania na ten ważny składnik pokarmowy. Nektarynki i brzoskwinie są również cennym źródłem witamin. 100 g owoców dostarcza organizmowi około 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 7% na witaminę A. Owoce, zawierają również w swoim składzie witaminy z grupy B, niacynę, a takż potas. Są także źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.