Sushi – moda czy też wartościowy posiłek?
Sushi to danie, które przywędrowało do Polski z dalekiej Japonii i podbiło serca smakoszy. Minął boom na tego rodzaju jedzenie dlatego też jest ono obecnie tańsze, a co ważniejsze: wiele z nas może przygotować je samodzielnie w domu. W Japonii sztuka tworzenia sushi przekazywana jest ściśle określony sposób. Czy jest to potrawa zdrowa i wartościowa? Wśród podstawowych składników do sushi wymienia się specjalistyczny ryż, świeżą, surową rybę oraz suszone algi morskie. Są to składniki zdrowe, nieprzetworzone, pełne cennych składników odżywczych. Świeża ryba jest dla Japończyków kwintesencją zdrowia – posiada wiele minerałów oraz witamin, dostarcza kwasy tłuszczowe omega Ryż stanowi niezwykle sycący dodatek – już kilka kawałków tego specjału sprawia, iż czujemy się syci. Sushi może być przygotowywane w domu – wystarczy zaopatrzyć się w niezbędne produkty i zapoznać się z metodami gotowania ryżu. Sushi może stanowić doskonałą alternatywę dla klasycznego obiadu. Sushi może być też podstawą zbilansowanej diety.