Dlaczego warto sięgać po amarantusa
Znany od tysięcy lat amarantus w XXI wieku stał się hitem wśród produktów spożywczych. To pseudozboże zawiera wiele cennych składników odżywczych, których próżno szukać w uprawianych u nas od niepamiętnych czasów zbożach. W amarantusie znajdują się jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Amarantus może więc być stosowany w profilaktyce chorób układu krążenia. Ziarna amarantusa są źródłem dobrze przyswajanego przez organizm białka, białko to jest lepiej tolerowane przez organizm niż białko zawarte w soi, nie wspominając już o białku, które występuje w mleku krowim. Amarantus zawiera także wiele minerałów. Jest przede wszystkim źródłem potasu, magnezu, fosforu i żelaza. To skarbnica witamin A, C, E i witamin z grupy B. Jest bardzo bogaty także w błonnik. W odróżnieniu od tradycyjnych zbóż ziarna amarantusa nie zawierają glutenu. Potrawy z dodatkiem amarantusa mogą jeść nawet małe dzieci. Poleca się go w okresach rekonwalescencji, osobom z anemią, cukrzykom i chorym na choroby układu krążenia.