Papryka w diecie sportowca
Papryka należy do warzyw, które powinniśmy doceniać ze względu na jej właściwości odżywcze. Znajdują się w niej bardzo duże ilości witamin, w tym witaminy C oraz beta-karotenu, a także cenne sole mineralne – potas oraz wapn. Osoby spożywające paprykę chronią swój organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Zawarte w papryce polifenole, biorą udział w zwalczaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za procesy starzenia się skóry. W czerwonej papryce może odnaleźć oprócz witaminy C, także witaminy wykazujące właściwości antyoksydacyjne – głównie witaminę A oraz E. Wyciągi z ostrych odmian papryki, znajdują także ogromne zastosowanie w medycynie, gdzie wykorzystuje się je do wytwarzania maści, plastrów, a także rożnego rodzaju mazideł, które wykorzystuje się w leczeniu nerwobólów. Właściwości rozgrzewające ostre papryczki zawdzięczają zawartości kapsaicyny. Z kolei spożywanie papryki, surowej bądź duszonej bardzo korzystnie oddziałuje na procesy trawienne i powinny ją jeść osoby cierpiące na atonię żołądka oraz jelit, wzdęcia oraz zaparcia.