Czerwona porzeczka największe zalety
Czerwone owoce są owocami, które posiadają cenne dla zdrowia człowieka właściwości. Wynikają one przede wszystkim z zawartości witamin i składników mineralnych. Czerwone porzeczki posiadają szczególnie dużą zawartości potasu. W 100 gramach tych owoców jest aż 275 mg tego pierwiastka. Dzięki tak dużej zawartości, jedzenie czerwonej porzeczki jest pomocne w przypadku leczenia oraz zapobieganiu wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo, owoce te są źródłem witaminy PP, która bierze udział w procesach regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki temu zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Czerwone porzeczki, podobnie jak ich czarne kuzynki, są źródłem antyoksydantów, czyli związków chemicznych uczestniczących w procesach związanych z usuwaniem wolnych rodników. Wolne rodniki są przyczyną powstawania mechanicznych uszkodzeń w naczyniach krwionośnych, przez co w znaczący sposób przyczyniają się do powstawania groźnych dla ludzkiego zdrowia zmian prowadzących do rozwoju miażdżycy.