Zalety soku z cytryny
- 353 Views
- Redaktor zfx.pl
- 20 lutego 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Cytryna kojarzona jest powszechnie przede wszystkim z tym, że jest bardzo dobrym, naturalnym źródłem witaminy C. W myśl tej właściwości, jest wykorzystywana jako element ciepłych napojów, serwowanych w trudnych okresach roku kalendarzowego, gdy łatwo o infekcje i przeziębienia. Kwas askorbinowy to jednak nie jedyny cenny mikroelement, jaki znajduje się w cytrynowym soku. Cytrus ten obfituje także w witaminy A, E i te z grupy B, a także szereg pierwiastków, między innymi magnez, potas, wapń, czy żelazo. Jak każdy owoc, zawiera też pektyny, pełniące funkcje błonnika pokarmowego. Codzienne picie soku z cytryny, rozpuszczonego w ciepłej wodzie pomoże w przyspieszeniu procesów detoksykacji organizmu, działając udrożniająco na drogi pokarmowe oraz nerki. Taki napój zrównoważy pH organizmu, polepszy kondycję skóry i przyczyni się do utrzymania smukłej sylwetki. Ma on również działanie bakteriobójcze, a nawet przeciwzapalne. Sok cytrynowy można stosować także zewnętrznie, wobec problemów dermatologicznych.

- 5 kwietnia 2022
Warzywa stosowane w diecie
- 14 marca 2022
Jakie sery?
- 15 lutego 2022
Kobiety kochają zumbę
- 4 stycznia 2022
Warzywa stosowane w diecie
Jakie sery?
Kobiety kochają zumbę
Łącząc przyjemne z pożytecznym – rowerowe szaleństwo
Koktajle – sposób na oswojenie warzyw i owoców
Odciski – czym są I jak je usuwać?
Higiena intymna a bezpieczeństwo płodu
Przeziębienie u dziecka