18 kwietnia 2024

Cytryna kojarzona jest powszechnie przede wszystkim z tym, że jest bardzo dobrym, naturalnym źródłem witaminy C. W myśl tej właściwości, jest wykorzystywana jako element ciepłych napojów, serwowanych w trudnych okresach roku kalendarzowego, gdy łatwo o infekcje i przeziębienia. Kwas askorbinowy to jednak nie jedyny cenny mikroelement, jaki znajduje się w cytrynowym soku. Cytrus ten obfituje także w witaminy A, E i te z grupy B, a także szereg pierwiastków, między innymi magnez, potas, wapń, czy żelazo. Jak każdy owoc, zawiera też pektyny, pełniące funkcje błonnika pokarmowego. Codzienne picie soku z cytryny, rozpuszczonego w ciepłej wodzie pomoże w przyspieszeniu procesów detoksykacji organizmu, działając udrożniająco na drogi pokarmowe oraz nerki. Taki napój zrównoważy pH organizmu, polepszy kondycję skóry i przyczyni się do utrzymania smukłej sylwetki. Ma on również działanie bakteriobójcze, a nawet przeciwzapalne. Sok cytrynowy można stosować także zewnętrznie, wobec problemów dermatologicznych.