Warzywa największe plusy
- 315 Views
- Redaktor zfx.pl
- 31 stycznia 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Warzywa stanowią świetne źródło ważnych dla zdrowia witamin oraz składników mineralnych. Warzywa o kolorze pomarańczowym, np. dynia czy marchewka, zawierają cenny dla organizmu beta karoten. Jest on odpowiedzialny za ładny koloryt cera, a także prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także sprzyja pracy narządy wzroku. Beta-karoten to inaczej prowitamin-A, która w organizmie przekształcana jest w witaminę A. Aby usprawnić proces wchłaniania się beta karotenu z pokarmu, do dań zawierających marchew lub dynię warto dodać odrobinę tłuszczu roślinnego, np. w postaci oliwy czy oleju roślinnego, gdyż będzie on stymulował procesy wchłaniania beta-karotenu. Z kolei zielone warzywa liściaste powinny znaleźć się w diecie kobiet oczekujących potomstwa. Jest to związane z występowaniem w nich dużych ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój cewy nerwowej u płodu. Ciężarne kobiety, powinny także pamiętać aby oprócz zielonych warzyw prowadzić dodatkową suplementację tego składnika.

- 5 kwietnia 2022
Warzywa stosowane w diecie
- 14 marca 2022
Jakie sery?
- 15 lutego 2022
Kobiety kochają zumbę
- 4 stycznia 2022
Warzywa stosowane w diecie
Jakie sery?
Kobiety kochają zumbę
Łącząc przyjemne z pożytecznym – rowerowe szaleństwo
Koktajle – sposób na oswojenie warzyw i owoców
Odciski – czym są I jak je usuwać?
Higiena intymna a bezpieczeństwo płodu
Przeziębienie u dziecka