Warzywa największe plusy
Warzywa stanowią świetne źródło ważnych dla zdrowia witamin oraz składników mineralnych. Warzywa o kolorze pomarańczowym, np. dynia czy marchewka, zawierają cenny dla organizmu beta karoten. Jest on odpowiedzialny za ładny koloryt cera, a także prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także sprzyja pracy narządy wzroku. Beta-karoten to inaczej prowitamin-A, która w organizmie przekształcana jest w witaminę A. Aby usprawnić proces wchłaniania się beta karotenu z pokarmu, do dań zawierających marchew lub dynię warto dodać odrobinę tłuszczu roślinnego, np. w postaci oliwy czy oleju roślinnego, gdyż będzie on stymulował procesy wchłaniania beta-karotenu. Z kolei zielone warzywa liściaste powinny znaleźć się w diecie kobiet oczekujących potomstwa. Jest to związane z występowaniem w nich dużych ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój cewy nerwowej u płodu. Ciężarne kobiety, powinny także pamiętać aby oprócz zielonych warzyw prowadzić dodatkową suplementację tego składnika.