Wartościowe warzywa w codziennej diecie
- 307 Views
- Redaktor zfx.pl
- 16 stycznia 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Warzywa każdego dnia powinny gościć na naszych talerzach – to niepodważalne źródło witamin, mikroelementów, soli mineralnych. Warzywa powinny być nie tylko dodatkiem do dań głównych, ale i zdrową przekąską, która zastąpi nam przetworzone i silnie doprawiane produkty takie jak chipsy czy słodycze. Warzywa powinny być spożywane w formie surowej, bez obróbki cieplnej. W czasie gotowania tracone są wszystkie cenne właściwości tych produktów, witaminy są utleniane. Mieszkając w Polsce warto pamiętać, iż posiadamy wiele ciekawych warzyw o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Wśród nich warto wymienić na przykład rośliny strączkowe, takie jak bób, fasolka, ciecierzyca czy cieciorka. Rośnie popularność zapomnianych już nieco warzyw, takich jak np. szczaw czy jarmuż. Dawniej stanowiły one podstawę diety – obecnie są oryginalnym dodatkiem. Warto mieć je pod ręką, gdyż zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów. Warto dodać, iż wiele osób chętnie korzysta z warzyw sezonowych – to najlepsza pora na ich jedzenie!

- 5 kwietnia 2022
Warzywa stosowane w diecie
- 14 marca 2022
Jakie sery?
- 15 lutego 2022
Kobiety kochają zumbę
- 4 stycznia 2022
Warzywa stosowane w diecie
Jakie sery?
Kobiety kochają zumbę
Łącząc przyjemne z pożytecznym – rowerowe szaleństwo
Koktajle – sposób na oswojenie warzyw i owoców
Odciski – czym są I jak je usuwać?
Higiena intymna a bezpieczeństwo płodu
Przeziębienie u dziecka