Wartościowe warzywa w codziennej diecie
Warzywa każdego dnia powinny gościć na naszych talerzach – to niepodważalne źródło witamin, mikroelementów, soli mineralnych. Warzywa powinny być nie tylko dodatkiem do dań głównych, ale i zdrową przekąską, która zastąpi nam przetworzone i silnie doprawiane produkty takie jak chipsy czy słodycze. Warzywa powinny być spożywane w formie surowej, bez obróbki cieplnej. W czasie gotowania tracone są wszystkie cenne właściwości tych produktów, witaminy są utleniane. Mieszkając w Polsce warto pamiętać, iż posiadamy wiele ciekawych warzyw o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Wśród nich warto wymienić na przykład rośliny strączkowe, takie jak bób, fasolka, ciecierzyca czy cieciorka. Rośnie popularność zapomnianych już nieco warzyw, takich jak np. szczaw czy jarmuż. Dawniej stanowiły one podstawę diety – obecnie są oryginalnym dodatkiem. Warto mieć je pod ręką, gdyż zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów. Warto dodać, iż wiele osób chętnie korzysta z warzyw sezonowych – to najlepsza pora na ich jedzenie!