Składniki pokarmowe niezbędne dla małych dzieci
Prawidłowy rozwój psychofizyczny dziecka zapewniają dostarczane wraz z pożywieniem składniki mineralne i witaminy. Dieta powinna być zbilansowana, składająca się z mleka i przetworów mlecznych, mięsa i ryb, tłuszczy, owoców i warzyw, produktów zbożowych i jajek. Organizm małych dzieci potrzebuje przede wszystkim wapnia, który jest głównym budulcem zębów i kości, wapnia potrzebuje także układ krążenia i układ nerwowy oraz mięśnie. Ponieważ najwięcej wapnia znajduje się w mleku i jego przetworach każdego dnia maluch powinien jeść mleczne kaszki, pić mleko i jogurt, jeść żółty ser. W diecie muszą znaleźć się węglowodany, które dostarczają energii mięśniom i odżywiają mózg. Dzieciom powinniśmy podawać razowe pieczywo, grahamki, grube kasze, otręby zbożowe, ryż. Unikajmy podawania maluchom białego pieczywa. Dziennie maluch powinien otrzymać 5 porcji węglowodanów. Intensywnie rosnącym i rozwijającym się maluchom potrzebne są także tłuszcze, a zwłaszcza zawarte w morskich rybach nienasycone kwasy tłuszczowe.