Poziomki w diecie sportowca
Właściwości owoców oraz liści poziomek były szeroko wykorzystywane w medycynie ludowej. Już średniowieczni zielarze zwrócili uwagę, że owoce poziomki jedzone w czasie gorączki „ochładzają człowieka”, a ich sok pozwala zwalczać zgniłą woń z ust. W tamtych czasach poziomki były więc uniwersalnym lekiem, którego właściwości wykorzystywane są również w XXI wieku. Owoce poziomki są dalej stosowane m.in w leczeniu chorób dziąseł i przyzębia. Z kolei liście są wykorzystywane w formie okładów, np. na zranioną skórę. Poziomki pospolite owocują głównie w czerwcu i lipcu. Oprócz powszechnie występujących na słonecznych skrajach lasów i na polanach dzikich gatunków, wyróżnia się także poziomkę ogrodową. Warto pamiętać, że zarówno owoce jak i liście poziomek pochodzących z domowego ogródka posiadają słabsze właściwości lecznicze w porównaniu do gatunków dziko rosnących. Poziomki posiadają liczne właściwości lecznicze, wśród których na szczególną uwagę zwraca fakt, że przyczyniają się do wzmocnienia funkcji odpornościowych organizmu. Pomagają także zwalczać infekcje wirusowe oraz bakteryjne.