Orzechy stosowane w diecie
Orzechy to najbardziej wartościowe bakalie. Zawierają one L-argininę. Jest to substancja, z której powstaje tlenek azotu. Gaz ten jest odpowiedzialny za rozszerzanie naczyń wieńcowych. Oprócz L-argininy, orzechy zawierają także duże ilości witaminy E, która utrudnia cholesterolowi należącemu do tzw. złej frakcji LDL przyleganie do ścian naczyń krwionośny. Orzechy są bogate w tłuszcze, z tego powodu są także wysoko kaloryczne. W 100 gramach orzechów jest ok. 600 kcal. Jednak powinniśmy pamiętać, że tłuszcze zawarte w orzechach należą w głównej mierze do grupy kwasów tłuszczowych nienasyconych, które wykazują korzystne działanie. Posiadają m.in. właściwości przeciwzakrzepowe, a także obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Z tego powód powinny o orzechach pamiętać osoby zagrożone miażdżycą oraz chorobami serca. Orzechy stanowią także cenne źródło kwasu foliowego, który stanowi niezbędny składnik diety kobiet oczekujących potomstwa. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka, wpływa także na pamięć oraz działa przeciwmiażdżycowo.