Najbardziej wartościowe owoce
- 173 Views
- Redaktor zfx.pl
- 13 stycznia 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Dietetycy zalecają jedzenie dziennie 3 porcji owoców. W okresie lata powinniśmy sięgać przede wszystkim po owoce sezonowe, które rosną w polskich sadach. Do szczególnie cennych pod względem zawartości witamin należą jeżyny, truskawki, porzeczki (przede wszystkim czarne), maliny, wiśnie, morele i brzoskwinie. Owoce te są źródłem witaminy C, która wpływa na poprawę odporności organizmu oraz witaminy A, która jest dba o wzrok. Organizm potrzebuje także cynku, fosforu, wapnia, żelaza i potasu. Źródłem tych minerałów są śliwki, czarne porzeczki, morele i gruszki. W owocach zawarty jest także błonnik i pektyny. Składniki te wspomagają układ trawienny, usuwają z organizmu szkodliwe substancje. Najbogatszym źródłem pektyn i błonnika są śliwki, jabłka i jeżyny. O ile jest to możliwe jedzmy owoce na surowo. Organizm wprawdzie łatwiej je trawi, kiedy są ugotowane, jednak w procesie gotowania część witamin bezpowrotnie ulega zniszczeniu. Starajmy się także nie obierać ani gruszek, ani jabłek, aby nie tracić witamin znajdujących się tuż pod skórką.

- 24 lutego 2021
Proteiny w codziennej diecie
- 3 stycznia 2021
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
- 9 października 2020
Kim jest Sajad Gharibi ?
- 7 sierpnia 2020
Proteiny w codziennej diecie
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
Kim jest Sajad Gharibi ?
Ćwiczenia na klatke
Dieta na masę dla 80 kg
Aminokwasy i beta-alanina
Wyciskanie żołnierskie
Kilka słów o szczawiu