23 kwietnia 2024

Najbardziej wartościowe owoce

Dietetycy zalecają jedzenie dziennie 3 porcji owoców. W okresie lata powinniśmy sięgać przede wszystkim po owoce sezonowe, które rosną w polskich sadach. Do szczególnie cennych pod względem zawartości witamin należą jeżyny, truskawki, porzeczki (przede wszystkim czarne), maliny, wiśnie, morele i brzoskwinie. Owoce te są źródłem witaminy C, która wpływa na poprawę odporności organizmu oraz witaminy A, która jest dba o wzrok. Organizm potrzebuje także cynku, fosforu, wapnia, żelaza i potasu. Źródłem tych minerałów są śliwki, czarne porzeczki, morele i gruszki. W owocach zawarty jest także błonnik i pektyny. Składniki te wspomagają układ trawienny, usuwają z organizmu szkodliwe substancje. Najbogatszym źródłem pektyn i błonnika są śliwki, jabłka i jeżyny. O ile jest to możliwe jedzmy owoce na surowo. Organizm wprawdzie łatwiej je trawi, kiedy są ugotowane, jednak w procesie gotowania część witamin bezpowrotnie ulega zniszczeniu. Starajmy się także nie obierać ani gruszek, ani jabłek, aby nie tracić witamin znajdujących się tuż pod skórką.