Kilka słów o szczawiu
- 369 Views
- Redaktor zfx.pl
- 1 marca 2020
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Zupę szczawiową jadł zapewne każdy z nas. Niewielu z nas docenia jednak szczaw. Posiada on szereg prozdrowotnych właściwości i jest doskonały w leczeniu dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Szczaw ma działanie pobudzające apetyt, hamuje także biegunkę, ma właściwości bakteriobójcze i potrafi wyleczyć wiele dolegliwości. Zawiera dużo minerałów, szczególnie potasu, fosforu, wapnia i magnezu, a także witaminy: C, A, B6 i wiele innych. Wiele wątpliwości wzbudza jednak zawarty w szczawiu kwas szczawiowy. Może on szkodzić na nerki. Dlatego rzeczywiście nie zaleca się spożywania zbyt dużej ilości szczawiu. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy ze szczawiu w ogóle zrezygnować. Jego główną wadą jest wiązanie wapnia. Dlatego warto każde danie ze szczawiem wzbogacić o składnik bogaty w wapń (czyli mleko lub produkt mleczny). I nie powinno się łączyć szczawiu z innymi składnikami zawierającymi szczawiany, takimi jak botwinka czy szpinak. Najlepiej sięgać po niego i jemu podobne produkty raz lub dwa razy w tygodniu.

- 24 lutego 2021
Proteiny w codziennej diecie
- 3 stycznia 2021
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
- 9 października 2020
Kim jest Sajad Gharibi ?
- 7 sierpnia 2020
Proteiny w codziennej diecie
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
Kim jest Sajad Gharibi ?
Ćwiczenia na klatke
Dieta na masę dla 80 kg
Aminokwasy i beta-alanina
Wyciskanie żołnierskie
Kilka słów o szczawiu