19 kwietnia 2024

Jakich składników potrzebuje nasz organizm

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zapewniają dostarczane z pożywieniem witaminy i minerały. Wśród składników mineralnych niezbędnych dla organizmu znajduje się żelazo. Dieta zawierająca gotowaną fasolę, szpinak, chudą wołowinę, wątróbkę, sardynki w puszce powinna uchronić nas przed niedoborem żelaza. Niezbędnym minerałem jest także wapń. Pijąc mleko, jedząc żółte sery i twarogi, sięgając po jogurt, suszone figi i sardynki w puszce zapewniamy organizmowi potrzebną mu ilość wapnia. W dyni, ostrygach, kiełkach pszenicy, gorzkiej czekoladzie znajduje się z kolei cynk, a w nasionach słonecznika, brązowym ryżu, cebuli i czosnku niezbędny selen. Codzienną dawkę witaminy A zapewni dieta składająca się z pomidorów, marchwi, papryki, żółtek jaj i ryb morskich. Do tego na talerzach muszą znaleźć się kiełki pszenicy, płatki owsiane, rośliny strączkowe – źródło witaminy B Tylko stosowanie odpowiedniej, urozmaiconej diety złożonej z owoców,warzyw, węglowodanów uchroni nas przed niedoborami niezbędnych witamin i minerałów.