29 marca 2024

Spór między zwolennikami masła i margaryny wydaje się obecnie odwieczny, a co gorsza nierozwiązywalny, ponieważ obie strony wysuwają kolejne argumenty dyskredytujące przeciwnika i dowartościowujące wybraną opcję. Najrozsądniejsza konkluzja jest taka, by niezależnie od własnych preferencji i wyboru popieranej strony, dokładnie zapoznać się z etykietą wybranego produktu. Istnieje bowiem wiele tłuszczów pochodzenia roślinnego, a ich proporcje w recepturze danego specyfiku mogą być rozmaite. Oczywiście równie ważna jak skład, jest określona przez producenta data, z upływem której produkt nie będzie się już nadawał do spożycia. Co więcej, niezależnie od tego, jaki rodzaj tłuszczu znajduje się w wybranym produkcie, należy go przechowywać w odpowiedni sposób, to znaczy w lodówce, w temperaturze około 5 stopni Celsjusza. Pozostawiony w cieple bądź na słońcu tłuszcz zjełczeje i wytrącą się z niego szkodliwe substancje. Nie trzeba więc skupiać się na obraniu strony sporu, ale pamiętać o kluczowych zasadach, które pozwolą zachować zdrowe zasady żywienia.