29 marca 2024

Witarianizm to dieta żywieniowa, która kładzie ogromny nacisk na sposób przygotowywania pokarmów. Ta strategia nie zakłada wykluczania konkretnych produktów, ale niewłaściwych z jej punktu widzenia sposobów ich obróbki. W tej diecie nie ma miejsca dla produktów wysoko przetworzonych, a nawet poddanych obróbce termicznej temperaturze przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Ideą przyświecającą witarianizmowi jest przekonanie, że najzdrowsze dla ludzkiego organizmu są produkty pozostające w jak najbardziej naturalnej postaci. Witarianie sądzą, że zbyt agresywna obróbka, na przykład termiczna, ogołaca żywność z wartościowych składników odżywczych, takich jak witaminy i składniki mineralne. Niektórzy zwolennicy tej koncepcji postrzegają traktowanie warzyw wrzątkiem wręcz jako swego rodzaju uśmiercanie ich, jako że rośliny to istoty żywe. Do witarianizmu pod pewnymi względami podobny jest zatem frutarianizm, zezwalający na jedzenie tych warzyw i owoców, których zbiór nie wymaga naruszenia rośliny, z której wyrastają części jadalne.