21 listopada 2024

Czerwona porzeczka zalety i wady

Czerwone porzeczki są owocami, które już w XVI wieku cenione były ze względu na swoje ogromne właściwości zdrowotne oraz pielęgnacyjne. Pomimo tego, że zawierają mniej witamin i składników mineralnych w porównaniu do swoich czarnych kuzynek, dietetycy polecają ich jedzenie w przypadku m.in. różnych dolegliwości układu pokarmowego, a także w chorobach układu krążenia. Może je także stosować w celu wzmocnienia układu immunologicznego organizmu. Tradycyjna medycyna ludowa poleca również stosowanie czerwonych porzeczek w przypadku leczenia ran, bólach reumatycznych, a także do usuwania piegów oraz mycia i oczyszczania cery tłustej i trądzikowej. Czerwone porzeczki są owocami, które zawierają bardzo dużą ilość potasu, dzięki temu można je wykorzystywać zarówno w leczeniu, jaki zapobieganiu nadciśnieniu tętniczemu. Dzięki zawartości witaminy PP, która bierze udział w regulacji poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganiu miażdżycy naczyń krwionośnych, jedzenie czerwonej porzeczki staje się pomocne w profilaktyce tych schorzeń.