Czerwona porzeczka
Czerwone porzeczki należą do grupy owoców, których korzystne oddziaływanie na organizm człowieka cenione jest od stuleci. Chociaż zawierają mniejsze ilości witamin i składników mineralnych niż ich czarne odmiany, warto pamiętać, że ich wpływ na zdrowie człowieka jest nieoceniony. Czerwone porzeczki są wykorzystywane między innymi w przypadku leczenia różnych zaburzeń związanych z układem żołądkowo jelitowym. Dzieje się tak przede wszystkim dzięki dużej zawartości pektyn. Pektyny będące jedną z form rozpuszczalnego błonnika, wspomagają funkcjonowanie jelit, a ponad to dbają o prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mikroflory bakteryjnej jelit. Dodatkowo, pektyny sprzyjają poprawie i usprawnieniu ruchów perystaltycznych jelit, a co za tym idzie – regulują procesy związane z usuwaniem niestrawionych resztek pokarmu. Dzięki temu, umożliwiają również usuwanie szkodliwych i toksycznych substancji z organizmu. Z kolei garbniki zawarte w skórce czerwonych porzeczek wykazują działanie ściągające. Skóra owoców zawiera również antocyjanozydy hamujące rozwój niektórych szkodliwych bakterii.