27 kwietnia 2024

Czarne porzeczki należą do grupy owoców będących bogatym źródłem antyoksydantów. W owocach czarnej porzeczki można wyróżnić sporą grupę związków należących do grupy flawonoidów. Ich działanie polega na hamowaniu powstawania w organizmie toksycznych substancji, które prowadzą do rozwoju chorób nowotworowych. Dodatkowo flawonoidy przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia się organizmu. Ponad to związki te biorą udział w procesach związanych z obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi, a także hamują rozwój miażdżycy oraz stabilizują ciśnienie krwi w organizmie. Nie sposób przecenić jest także korzystnego oddziaływania flawonoidów na procesy związane z oczyszczaniem organizmu ze szkodliwych dla zdrowia substancji. Flawonoidy posiadają zdolność do tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi, do których zaliczyć można ołów oraz kadm. Tak związane metale mogą być usuwane z organizmu. Główne flawonoidy, które są izolowane z owoców czarnej porzeczki to przede wszystkim katechina, epikatechina, procyjanidyny, kempferol i myricetyna.