Kilka słów o szczawiu
Zupę szczawiową jadł zapewne każdy z nas. Niewielu z nas docenia jednak szczaw. Posiada on szereg prozdrowotnych właściwości i jest doskonały w leczeniu dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Szczaw ma działanie pobudzające apetyt, hamuje także biegunkę, ma właściwości bakteriobójcze i potrafi wyleczyć wiele dolegliwości. Zawiera dużo minerałów, szczególnie potasu, fosforu, wapnia i magnezu, a także witaminy: C, A, B6 i wiele innych. Wiele wątpliwości wzbudza jednak zawarty w szczawiu kwas szczawiowy. Może on szkodzić na nerki. Dlatego rzeczywiście nie zaleca się spożywania zbyt dużej ilości szczawiu. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy ze szczawiu w ogóle zrezygnować. Jego główną wadą jest wiązanie wapnia. Dlatego warto każde danie ze szczawiem wzbogacić o składnik bogaty w wapń (czyli mleko lub produkt mleczny). I nie powinno się łączyć szczawiu z innymi składnikami zawierającymi szczawiany, takimi jak botwinka czy szpinak. Najlepiej sięgać po niego i jemu podobne produkty raz lub dwa razy w tygodniu.