Ważne, by nie przesadzać
W odchudzaniu, ale również w dbaniu o siebie, ważna pozostaje umiejętność wyważania argumentów, a często szukania kompromisu i tak zwanego złotego środka. Nie zawsze jest to łatwe, ale na ogół nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wszelkie skrajności, jak chociażby usuwanie całych kategorii produktów, można od razu wyrzucić z bazy pomysłów. Warto natomiast postawić na jakość jedzenia. Szukać produktów możliwie najbardziej naturalnych i nieprzetworzonych. Gdy jednak od wielkiego dzwonu przyjdzie ochota na jakiegoś fast fooda, można ulec takiej zachciance. Jeżeli niezdrowa żywność nie zastąpi na co dzień tej pełnowartościowej, wówczas nie ma się czym martwić. A jeżeli wyrzuty sumienia mimo wszystko są niemałe, to być może następnym razem dobrze będzie zrobić burgera w domu i użyć świeżych warzyw oraz mięsa kupionego u zaprzyjaźnionego sprzedawcy. Niektóre wskazówki żywieniowe się wzajemnie wykluczają. Co wówczas można zrobić? Sprawdzić najnowsze wyniki badań naukowych, porozmawiać z dietetykiem. A przede wszystkim starać się wybierać składniki cieszące się niezachwianą opinią.