Wiśnie i czereśnie w diecie sportowca
Czereśnie oraz wiśnie to owoce kojarzące się głównie z latem. Charakteryzują się tym, że posiadają wspaniały aromat, ale oprócz smaku powinniśmy docenić ich bogate właściwości odżywcze. Czereśnie oraz wiśnie są owocami stanowiącymi doskonałe źródło witamin oraz mikroelementów. Niestety, sezon na czereśnie oraz wiśnie trwa krótko, z tego powodu powinniśmy korzystać z nich jak najwięcej w czasie lata, a także skorzystać i przygotować owocowe przetwory przydatne w zimie. Szczególnie dużą popularnością w Polsce cieszą się przetwory z wiśni, wynika to z faktu, że wiśnie stają się smaczniejsze gdy poddamy je obróbce. Z kolei czereśnie najlepiej smakują, gdy są zjadane prosto z drzewa. W jakie składki odżywcze są bogate czereśnie? Szczególnie dużo zawierają potasu. Jego rolą jest m.in usuwanie nadmiaru soli z organizmu, przez co pierwiastek ten dobroczynnie wpływa na stan naszego serca, nerek oraz stawów. Dodatkowo w czereśniach odnajdujemy bardzo duże ilości witamin z grupy B, a przede wszystkim jest to witamina B5, która wspomaga leczenie artretyzmu.