22 listopada 2024

Ogórki w diecie sportowca

Ogórek jest warzywem, którego właściwości odżywcze powinniśmy doceniać szczególnie w upalne dni. Warzywo to 97 procentach składa się z wody, co powoduje, że bardzo szybko pozwala ugasić pragnienie. Równocześnie ogórek zawiera bardzo małą ilość kalorii i może być bez obaw spożywany przez osoby odchudzające się. Ogórki uważa się obecnie za jedna z najbardziej pospolitych warzyw, z tego powodu jego właściwości odżywcze nie są doceniane. Tymczasem ogórek stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy oraz kukurbitacyn. Kukurbitacyny są to związki odpowiedzialne za gorzki smak ogórków, a ponad to pozwalają chronić organizm człowieka przed rozwojem raka. Dzięki wysokiej zawartości wody, ogórki pozwalają bardzo szybko ochłodzić się w upalny dzień, a dodatkowo wykazują działanie moczopędne i są szczególnie polecane osobom cierpiących na choroby nerek oraz infekcje układu moczowego. Dodatkową, korzystną cechą jaką wykazują ogórki jest ich udział w procesach związanych z oczyszczaniem organizmu ze szkodliwych substancji oraz toksyn.