Gruszki największe zalety
Jedząc gruszki, zgodnie z badaniami holenderskich naukowców, znacznie zmniejszamy ryzyko wystąpienia groźnych chorób, w tym szczególnie udaru mózgu. Naukowcy zbadali wpływ jaki wywiera kolor miąższu różnych owoców na ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Zgodnie z otrzymanymi wynikami, okazało się że przed wystąpieniem tego groźnego dla życia schorzenia najlepiej chronią ludzi owoce i warzywa charakteryzujące się białym miąższem. Holenderscy badacze, przekonują, że osoby których dieta jest bogata w owoce takie jak gruszki, są w grupie, w której ryzyko wystąpienia incydentu mózgowo-naczyniowego jest o 50% mniejsze. Takie szczególnie właściwości prawdopodobnie związane są wysoką zawartością błonnika. Dodatkowo, gruszki pomagają chronić organizm przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. Jest to związane z wysoką zawartością potasu. 100 g owoców zawiera 116 mg tego pierwiastka. Jego działanie hamuje w organizmie człowieka proce agregacji płytek krwi, a tym samym w znaczącym stopniu ogranicza tworzenie się skrzepów wewnątrz naczyń.