Warzywa stosowane w diecie
Warzywa zgodnie z danymi pochodzącymi od specjalistów zajmujących się żywnością i zdrowym żywieniem, powinny zajmować istotne miejsce w codziennej diecie każdego człowieka. Zgodnie z opinią naukowców, w ciągu dnia każdy człowiek powinien spożywać przynajmniej cztery porcje warzyw. Oznacza to, że dziennie powinniśmy przyjmować około 400 gram pokarmu roślinnego pochodzącego z samych tylko warzyw. Ważne przy tym jest, aby jeść warzywa różnorodne i w jak najniższym stopniu przetworzone. Najlepsze są oczywiście warzywa świeże. Warto pamiętać, że ta grupa pokarmów jest odpowiednia właściwie dla wszystkich ludzi. Warzywa mogą być spożywane zarówno przez osoby będące na diecie, jak i cierpiące na cukrzycę. Warto przy tym pamiętać, aby spożywać różnorodne warzywa, a nie tylko najbardziej popularne w naszym kraju ziemniaki, kapustę, buraki, pomidory oraz ogórki. Do diety warto włączyć warzywa zielone, które są cenne ze względu na swoją niską wartość kaloryczną przy równoczesnej wysokiej wartości odżywczej.